U vrtiću se provode različiti oblici suradnje s roditeljima

STRUČNI SUSRETI

Roditeljski sastanci, individualne konzultacije s roditeljima, savjetovanja, radionice-

SVEČANOSTI I PROSLAVE

Dječji tjedan, Dani kruha, sveti Nikola, Božić, proslave dječjih rođendana, druženja povodom odlaska djece iz vrtića u školu
Sadržaji i oblici dogovaraju se zajednički s djecom i roditeljima.

OBVEZE RODITELJA PREMA VRTIĆU:

– osigurati pratnju djeteta na putu od roditeljskog doma do vrtića i obratno, s osobom starijom od 14 godina
– dijete osobno predati odgajatelju
– uvažavati upute odgojno-obrazovnog osoblja vezanih za pravilan razvoj djeteta
– uključivati se u različite oblike suradnje
– prijaviti izostanak djeteta
– poštivati obveze preuzete sklapanjem ugovora za tekuću godinu
– redovito plaćanje računa

DOLAZAK U VRTIĆ

Dolaskom Vašeg djeteta u vrtić-jaslice postajemo suradnici. Dogovarat ćemo se svakodnevno o mnogim stvarima i postupcima koji će pridonositi zadovoljstvu i napredovanju Vašeg djeteta. Dijete je zadovoljno ako je, između ostalog, čisto i uredno, te udobno odjeveno i obuveno.

Zato Vas molimo da mu za boravak u vrtiću-jaslicama pripremite sljedeće:

  • obuću za boravak u sobi
  • rezervnu odjeću: gaćice, potkošulju, košulju ili majicu, hlačice, čarape
  • pidžamu i jastučnicu (ukoliko je dijete spavač)
  • jednokratne pelene (po potrebi za djecu u jaslicama)

U prvim danima boravka u jaslicama-vrtiću dijete će se lakše smiriti i utješiti, brže zaspati ako sa sobom ponese ono što mu pomaže, ono što mu je drago. Za malu djecu to je najčešće duda-varalica, bočica, jastučić, dekica, krpica, neka igračka i slično. Većoj djeci obično pomaže omiljena igračka ili neki drugi predmet za koji je vezano.

VAŽNI SAVJETI I PREPORUKE

Da biste se lakše snašli u svakodnevnoj žurbi, povremeno zatečeni nekim iznenadnim problemom i možda Vam ne pada na pamet kome biste se obratili za rješenje ili je problem važan, a niste sigurni u njegovo rješenje

INFORMIRAJTE SE I KOMUNICIRAJTE

PITAJTE ODGAJATELJE Vašeg djeteta, koji će Vas uputiti na izvor željenih informacija ili Vam dati odgovor. Ne pitajte se je li to što im želite reći ili pitati pozitivno ili negativno. Za dobru suradnju važna je komunikacija, a odgajateljima i svim zaposlenima u vrtiću je važno saznati što Vas muči da bi mogli djelovati, naći rješenje problema.
SAVJETUJTE SE. Kada donosite važne odluke (o upisu, ispisu, o odgodi polaska u školu, o odgoju, problemima prilagodbe) tražite informaciju od Vaših odgajatelja i stručne službe vrtića (psiholog, pedagog, zdravstveni voditelj). Iznimne situacije se lakše rješavaju kada čujete i mišljenje i viđenje drugih.
PITAJTE VAŠE DIJETE Kada bi djeca predškolske dobi mogla jasno izraziti što misle poslala bi Vam poruke koje bi mnogo olakšale odgoj i Vama i nama. Pročitajte zato Dječji memorandum roditeljima.

ZAPAMTITE: Ponekad Vam u trenutku komunikacije neće biti ugodno, možda ćete se plašiti Vaše ili sugovornikove reakcije. Ali ako Vas zanimaju dugoročna rješenja, nakon kojih ćete za sebe i Vaše dijete razriješiti sve dileme – INFORMIRAJTE SE I KOMUNICIRAJTE.